Gejza Dusík (1907-1988) Zavar

Gejza Dusík 37 alias Matej Makáň (* 1. apríl 1907Zavar – † 6. máj 1988Bratislava) bol slovenský hudobný skladateľ. Patrí medzi priekopníkov slovenskej populárnej hudby a spolu s Pavlom Braxatorisom a Františkom Krištofom Veselým patrí medzi spoluzakladateľov slovenskej operety.

Gejza Dusík je spolutvorcom dejín slovenského hudobného umenia, spolu so svojimi generačnými druhmi Alexandrom MoyzesomEugenom Suchoňom a Jánom Cikkerom. Hoci pôsobil na poli zábavného žánru, jeho vklad do hudobnej moderny, ako tvorcu slovenskej národnej operety, je veľmi významný.

 

Životopis

Po maturite v roku 1928 absolvoval štyri semestre Lekárskej fakulty na univerzite v Bratislave. Keďže už počas gymnaziálnych štúdií bol autorom viacerých obľúbených tanečných piesní, medicínu zanechal, a rozhodol sa venovať iba hudbe. Odišiel študovať na Nové viedenské konzervatórium (Neues Wiener Conservatorium) kompozíciu u profesora Eugena Zádora, strávil tam roky 1932 – 1936. Už v roku 1935, teda ešte pred absolvovaním konzervatória, mala v Slovenskom národnom divadle v Bratislave premiéru jeho prvá opereta Tisíc metrov lásky. Napísal ju na námet dobovej veselohry Emanuela Brožíka, na textoch spolupracoval dr. Juraj Haluzický.

V roku 1939 začal pracovať v Slovenskom autorskom zväze, ktorý sa neskôr premenoval na Slovenský ochranný zväz autorský (SOZA). Medzi rokmi 1942 až 1948 založil a aj viedol vlastné hudobné vydavateľstvo. V roku 1945 delegácia SAS – Slovenský autorský svaz v zoskupení Ján Cikker, Gejza Dusík, Ilja Jozef Marko a Pavol Čády podpísali s OSA (Ochranný svaz autorský) – s českým svazem – spoluprácu medzi obidvoma autorskými zväzmi. [1] V roku 1949 sa stal riaditeľom zväzu a ako riaditeľ zväzu pracoval do roku 1974.

Gejza Dusík je autorom asi 250 tanečných piesní, hudobných komédií a operiet. Celkovo napísal 13 operiet, z nich do roku 1945 bola najpopulárnejšia Modrá ruža na libreto dr. Pavla Braxatorisa. Socialistické umenie operetu dlho odmietalo ako buržoázny prežitok. Bol to však práve Gejza Dusík a jeho dlhoročný verný libretista Pavol Braxatoris, ktorí na javisku Novej scény oživili tradíciu v roku 1954 operetou Zlatá rybka.

 

Ocenenia:

Okrem piesní, ktoré vyšli na albumoch interpretov, vyšli aj tieto albumy

  • 1965 Skladby Gejzy Dusíka – Opus 90 23 0024, LP
  • 1965 Skladby Gejzy Dusíka – Supraphon DM 10220, LP
  • 1972 Vám, jedine len vám. Gejza Dusík vo svojich melódiách – Opus, LP
  • 1978 Rodný môj kraj – Opus 9116 0705, LP
  • 1981 Zvony domova – Opus 9116 0997, LP
  • 1983 Gejza Dusík – Modrá ruža – Opus 9113 1289, LP
  • 1985 Melódie Gejzu Dusíka – Opus 9113 1605, LP

Opereta:

Symfonický orchester:

  • 1934 Myra
  • 1936 Ružová nálada, intermezzo
  • 1936 Spomienka na Piešťany
  • 1937 Na vlnách Dunaja
  • 1947 Fantázia z operety Tajomný prsteň
  • 1949 Idylické obrázky
  • 1949 Koncertný valčík
  • 1951 Našim rekreantom
  • 1951 Z melódie do melódie
  • 1953 Rapsódia
  • 1956 Obrázky z Trenčianskych Teplíc
  • 1965 Podvečerná idyla
  • 1971 Nedeľa na dedine
  • 1971 Harmónia
  • 1973 Prvomájová predohra

 

Komorný orchester:

  • 1975 Slávnostná suita
  • 1977 Reminiscencie
  • 1977 Slovenská rapsódia

 

Diskografia:

Okrem piesní, ktoré vyšli na albumoch interpretov, vyšli aj tieto albumy

  • 1965 Skladby Gejzy Dusíka – Opus 90 23 0024, LP
  • 1965 Skladby Gejzy Dusíka – Supraphon DM 10220, LP
  • 1972 Vám, jedine len vám. Gejza Dusík vo svojich melódiách – Opus, LP
  • 1978 Rodný môj kraj – Opus 9116 0705, LP
  • 1981 Zvony domova – Opus 9116 0997, LP
  • 1983 Gejza Dusík – Modrá ruža – Opus 9113 1289, LP
  • 1985 Melódie Gejzu Dusíka – Opus 9113 1605, LP

dychovahudba

Komponujem a aranžujem skladby pre dychovú hudbu, dychové kvinteto, kvarteto, Big Band. Som aktívny trombonista, tenorista, barytonista, (príležitostne tubista)

Súbory cookie používame na prispôsobenie obsahu a reklám, poskytovanie funkcií sociálnych médií a analýzu návštevnosti. Informácie o vašom používaní našej stránky zdieľame aj s našimi partnermi v oblasti sociálnych médií, reklamy a analýzy. View more
Cookies settings
Súhlasím
Odmietnúť
Zásady ochrany súkromia a súborov cookie
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active
Používanie cookies - Čo je to súbor cookie? V súvislosti so smernicou EÚ o ochrane súkromia pri elektronickej komunikácii ponúkame krátke objasnenie funkcie cookies. Súbory cookies sú textové súbory, ktoré obsahujú malé množstvo informácií, ktoré sa pri návšteve webovej stránky natiahnu do vášho počítača, mobilu alebo iného zariadenia. Súbory cookies sú užitočné, pretože umožňujú internetovej stránke nielen rozpoznať zariadenie užívateľa, ale súčasne užívateľovi umožniť prístup k funkciám na stránke. V zásade rozdeľujeme cookies na dva typy. Trvalé súbory cookies – tieto súbory cookies zostávajú v zariadení užívateľa počas doby uvedenej v súbore cookie. Aktivujú sa vždy, keď užívateľ navštívi webovú stránku, ktorá daný súbor cookie vytvorila. Relačné súbory cookies – tieto súbory umožňujú prevádzkovateľovi webovej stránky prepojiť aktivity užívateľa keď užívateľ otvorí okno prehľadávača a skončí pri zatvorení okna prehľadávača. Relačné súbory cookies sa vytvárajú dočasne. Po zatvorení prehľadávača sa všetky relačné súbory cookies vymažú.

Čo sú súbory cookie?

Súbor cookie je malý textový súbor, ktorý webová lokalita ukladá vo vašom počítači alebo mobilnom zariadení pri jej prehliadaní. Vďaka tomuto súboru si webová lokalita na určitý čas uchováva informácie o vašich krokoch a preferenciách (ako sú prihlasovacie meno, jazyk, veľkosť písma a iné nastavenia zobrazovania), takže ich pri ďalšej návšteve lokality alebo prehliadaní jej jednotlivých stránok nemusíte opätovne uvádzať.

Ako používame súbory cookie?

Náš Internetový obchod používa súbory cookie, aby sme uchovali:
  • vaše preferencie zobrazenia, napríklad nastavenia kontrastu farieb alebo veľkosti písma;
  • skutočnosť, že ste už odpovedali na prieskum zobrazujúci sa v samostatnom okne (pop-up), prostredníctvom ktorého môžete vyjadriť svoj názor na obsah stránky (nebude sa opätovne zobrazovať);
  • skutočnosť, či ste súhlasili (alebo nesúhlasili) s tým, aby sme využívali súbory cookie na tejto webovej lokalite.
  • remarketing
Rovnako niektoré podstránky, ktoré sú súčasťou našich stránok, používajú súbory cookie na anonymný zber štatistických údajov o tom, ako ste sa tam dostali a ktoré videoklipy ste si pozreli. Povolenie použitia súborov cookie nie je nevyhnutne potrebné na správne fungovanie webovej lokality, ale poskytne vám to lepší používateľský komfort pri práci s ňou. Súbory cookie môžete vymazať alebo zablokovať. V takomto prípade sa však môže stať, že určité funkcionality webovej lokality nebudú fungovať tak, ako by mali. Informácie ukladané v súboroch cookie sa nepoužijú na vašu osobnú identifikáciu a štruktúra údajov je plne pod našou kontrolou. Súbory cookie sa nepoužívajú na iné účely ako tie, ktoré sú uvedené v tomto texte.

Používame aj iné súbory cookie?

Niektoré z našich stránok alebo podlokalít môžu používať dodatočné alebo odlišné súbory cookie než uvedené v predchádzajúcom texte. V takomto prípade budú na predmetnej stránke v osobitnom oznámení o súboroch cookie poskytnuté podrobné údaje o ich použití.

Ako kontrolovať súbory cookie

Súbory cookie môžete kontrolovať a/alebo zmazať podľa uváženia – podrobnosti si pozrite na stránke aboutcookies.org. Môžete vymazať všetky súbory cookie uložené vo svojom počítači a väčšinu prehliadačov môžete nastaviť tak, aby ste im znemožnili ich ukladanie. V takomto prípade však pravdepodobne budete musieť pri každej návšteve webovej lokality manuálne upravovať niektoré nastavenia a niektoré služby a funkcie nebudú fungovať.
Save settings
Cookies settings