Dychová hudba a jej pôsobenie v 20. storočí

trumpet 4674800 1024x651 - Dychová hudba a jej pôsobenie v 20. storočí

trumpet 4674800 - Dychová hudba a jej pôsobenie v 20. storočí

Dychová hudba a jej pôsobenie v 20. storočí

Obdobie 20. storočia poznačilo veľa spoločenských udalostí, prelomov, ktoré sa odzrkadlili aj na pôsobení dychovej hudby ako nástrojového zoskupenia. Keďže ide o obdobie nám pomerne nedávne, máme z neho veľké množstvo informácii. Poďme sa teda aspoň v stručnosti pozrieť na to, ako vyzeral život dychovej hudby na Slovensku, Morave a v Čechách.

Na začiatku tohto obdobia pôsobila dychová hudba hneď v troch prostrediach:
– vo vojenskom: dychová hudba ako „hnací motor“ vojsk pôsobila v Európe od 18. storočia a muzikanti tu pôsobiaci pochádzali najmä z vidieka.
– v mestskom: v 19. storočí  po vylepšení technickej stránky plechových dychových nástrojov, sa vďaka silnému, prenikavému hlasu presadili v mestskom prostredí a predstavovali prestíž podnikov a miest. Do ich repertoáru sa okrem pochodov dostávala aj vysoká umelecká hudba a takisto populárna a tanečná hudba, ktorá so sebou niesla moderné dobové tance ako boli napríklad polka a valčík.
– vo vidieckom: vojenskí navrátilci domov prinášali novú vlnu nielen nástrojových združení (ktoré vytlačili gajdošov/dudákov a sláčikové zoskupenia) ale aj nový spevný a tanečný repertoár, ktorý sa vďaka veľkej popularite v mestskom prostredí preniesol aj na vidiek. Je nutné si uvedomiť, že na začiatku 20. storočia na vidieku nebola elektrina a takisto populácia sa rýchlo zväčšovala. Akustické možnosti gájd a aj sláčikových kapiel nepostačovali neustále narastajúcemu množstvu ľudí. Aj práve preto sa dychové hudby tak vstrebali do lokálneho ľudového prostredia, do lokálneho tanečného a hudobného folklóru.

Pôsobenie dychových hudieb v 20. storočí ovplyvnilo niekoľko zásadných udalostí.

Prvý  zlom nepredstavovala prvá a ani druhá svetová vojna ale vznik rozhlasového vysielania, ktoré sa na území Slovenska, Moravy a Čiech rozmohlo v 20. rokoch 20. storočia. Vďaka K. Hašlerovi, J. Vejvodovi a iným sa začala krajinami šíriť tzv. lidovka – teda pieseň majúca svojho autora ale vychádzajúca z ľudovej hudby a piesne, a ktorá bola zameraná na masy. Najžiarivejší príklad predstavuje pieseň Škoda lásky, ktorá je dodnes populárna po celom svete.

Po roku 1948 so zmenou politického režimu prišla aj zmena kultúrnej politiky. Kvôli zmene životného štýlu a sťahovania sa z vidieka do miest bola dychová hudba spolu s inými aktivitami týkajúcimi sa zachovávania tradičnej ľudovej kultúry v mnohých mestách mimoriadne štedro podporovanou aktivitou. Začali vznikať prehliadky, festivaly, súťaže, čo podnecovalo neustály vznik a zlepšovanie vidieckych kapiel.

Najzásadnejší zlom v pôsobení vidieckej dychovej hudby na Slovensku a na Morave spôsobila v roku 1973 Moravanka Jana Slabáka, ktorá prispela k radikálnej zmene dychoviek vo vidieckom prostredí. Slabáková kapela je obrovský fenomén, preto sa jej budeme venovať vo vlastnom článku.

Ďalší zlom nastal po roku 1989. Otvorením hraníc sa na naše územie dostala nielen hudba zo zahraničia ale aj nové hudobné nástroje a nové nástrojové zoskupenia. Zmenila sa finančná situácia ľudí a zrazu bolo oveľa výhodnejšie zavolať si na svadbu alebo oslavu miesto 12 člennej dychovky 3 člennú kapelu hrajúcu na elektrické nástroje. Bolo to jednak lacnejšie a stalo sa opäť to, čo pri začiatku pôsobenia dychoviek – tieto nové kapely priniesli so sebou nový tanečný, hudobný a spevný repertoár, ktorý bol moderný a populárny.  V mnohých regiónoch sa dychová hudba vytlačila na okraj, jej jedinou hernou príležitosťou bol pohreb a jej jedinými fanúšikmi dôchodcovia. Nie však všade a doba sa časom opäť zmenila.

Mgr. Barbora Turčanová

Barbora Turčanová 1 1 - Dychová hudba a jej pôsobenie v 20. storočí

Zdroj: TURČANOVÁ, Barbora. Funkcia dychovej hudby na slovensko-moravskom pomedzí v 20. storočí (na príklade lokalít Kúty, Brodské, Lanžhot a Tvrdonice) [online]. Brno, 2019 [cit. 2020-02-28]. Dostupné z: <https://is.muni.cz/th/lb9ol/>. Diplomová práce. Masarykova univerzita, Filozofická fakulta.

 

Súbory cookie používame na prispôsobenie obsahu a reklám, poskytovanie funkcií sociálnych médií a analýzu návštevnosti. Informácie o vašom používaní našej stránky zdieľame aj s našimi partnermi v oblasti sociálnych médií, reklamy a analýzy. View more
Súhlasím
Odmietnúť